Hoe moet ik een hangmat of hangstoel ophangen?

HOE MOET IK EEN HANGMAT OPHANGEN?

Ophangafstand en ophanghoogte hangmatten en hangstoelen

Allereerst kijkt u bij de informatie over uw hangmat of uw hangstoel in de Vrijetijders shop wat de ophangafstand en de ophanghoogte is.

De ophangafstand oftewel spanwijdte, is de aanbevolen afstand tussen de bevestigingspunten (niet van toepassing bij een hangstoel).

Als uw muren verder weg van elkaar staan dan kunt u touw of kettingen gebruiken, aan beide zijden gelijke lengte, om de afstand te overbruggen.

De ophanghoogte is de aanbevolen hoogte van de bevestigingspunten vanaf de grond. Ook deze maat staat bij elke hangmat en hangstoel in de Vrijetijders shop vermeld.

Indien u extra touw of kettingen gebruikt tussen de muurbevestiging en hangmat lus, of tussen de boven bevestiging en de hangstoel lus dan moet u ook een hogere ophanghoogte aanhouden! Anders komt u hangmat te laag te hangen.

Het laagste punt van de hangmat moet zeker 50 cm boven de grond hangen.

De aanbevolen hoogte van de bevestigingspunten van de hangstoelen in de Vrijetijders shop, vanaf de grond is 2,20 meter.

Hangmat of hangstoel bevestigen

In de Vrijetijders shop, maar ook bij een bouwmarkt bij u in de buurt, kunt u een hangmatbevestiging van metaal kopen. Deze bestaat uit een schroef met een haak. Met deze schroef en haak kunt u de hangmat aan een muur of houtenbalk bevestigen. In de verpakking van de hangmat zitten instructies over de wijze waarop u de hangmat op kunt hangen.

 • Schroef met haak

Hangmatbevestiging, hangstoelbevestiging. Schroef met haak voor het ophangen van een hangmat of een hangstoel.

U kunt de hangmat direct aan de haken hangen als de afstand precies klopt. Is dat niet het geval dan zijn er drie manieren om uw hangmat of hangstoel aan de haak vast te maken: met een veer, met een touw of met een ketting. In de Vrijetijders webshop zijn ze alle drie opgenomen:

 • Veer
  De veer hangt u tussen de bevestiging aan de muur en de lus van de hangmat. Of in het geval van een hangmat tussen de bevestiging aan het plafond en de hangstoel.

Hangmatbevestiging, veer, hangstoelbevestiging. Schroef met haak voor het ophangen van een hangmat of een hangstoel.

 • Ketting
  De ketting hangt u tussen de bevestiging aan de muur en de lus van de hangmat. Of als u een hangstoel heeft, tussen de bevestiging aan het plafond en de hangstoel.

Hangmatbevestiging, ketting, hangstoelbevestiging. Schroef met haak voor het ophangen van een hangmat of een hangstoel.

 • Touw
  Het touw uit de Vrijetijders shop hangt u tussen de bevestiging aan de muur en de lus van de hangmat. Of tussen de bevestiging aan het plafond en de lus van de hangstoel.

  Hangmatbevestiging, touw, hangstoelbevestiging. Schroef met haak voor het ophangen van een hangmat of een hangstoel.